Samuel (37) grijpt kans voor Tech Academy

Na 20 jaar in de logistiek laat Samuel (37) zich via de Salland Tech Academy omscholen tot koelmonteur. En dat is hard nodig, want ook in Salland is een dreigend tekort aan installateurs. ,,Dit is een tweede kans en die pak ik met beide handen aan.”  

Broekland/Raalte – Met een grote glimlach laat Samuel Sahetapy een aantal foto’s zien op zijn telefoon. ,,De reparatie van deze wasmachine, een gereviseerde motor en wat dacht je trouwens van dit afdak, helemaal zelf in elkaar gezet. Het is een uit de hand gelopen hobby.”  In november komt de handige logistiek medewerker zonder diploma’s op de thee bij Angelique Nijhof, directeur van het gelijknamige installatiebedrijf uit Broekland. Nijhof is op zoek naar nieuwe medewerkers, wat anno 2018 niet mee valt.

De installatiesector heeft een tekort aan gekwalificeerd personeel dat de komende vier jaar oploopt tot 15.000 mensen. Niet voor niets richtte Nijhof twee jaar geleden de Salland Tech Academy op. Een opleidingstraject waarbij scholieren, maar ook werknemers die zich willen omscholen, de mogelijkheid krijgen om de installatiebranche te ontdekken. Het blijkt een daverend succes. Vijftien medewerkers volgen op dit moment het opleidingstraject en de eerste afgestudeerden zijn al aan het werk. ,,Een opleiding duurt meestal twee jaar dus de eerste vruchten zijn we nu aan het plukken”, vertelt Nijhof trots.

Het tekort aan medewerkers heeft belangrijke twee oorzaken. Allereerst zijn de crisisjaren achter de rug en wordt daardoor weer volop gebouwd. Ook heeft het installatie vak te kampen met vergrijzing en een verslechterd imago. Dat laatste is iets waar Angelique zich de afgelopen tijd veelvuldig voor heeft ingezet. Inmiddels heeft Nijhof samen met vijftien andere bedrijven en het Carmel College Salland (CCS) een dag van de installatietechniek in het leven geroepen. Toch koos juist de middelbare school uit Raalte er een aantal jaren geleden voor om leerlingen op het vmbo breder op te leiden. Gevolg: geen opleiding meer voor een specifiek vak zoals dat van de installateur, waardoor leerlingen lieten beroep massaal links laten liggen. Nijhof is desondanks voorzichtig met het aanwijzen van schuldigen. ,,Dat negatieve, daar houd ik niet zo van. We moeten ervoor zorgen dat het imago van ons mooie vak wordt verbeterd en daar kunnen we het CCS heel goed bij gebruiken.”

Terug naar Samuel, want behalve het enthousiast maken van jonge leerlingen zet Nijhof zich ook in voor omscholing. Via uitzendbureau Salland kwam ze in contact met de logistiek medewerker. ,,Dat was nieuw voor mij”, glimlacht Samuel. ,,Normaal onderneem je zelf actie, maar dit keer kwam het aanbod naar mij toe. En zo geschiedde. Aan het eind van het gesprek was Nijhof enthousiast ,,Hij liet mij foto’s zien en kwam zo gemotiveerd over. ‘Een handige jongen’, dacht ik meteen.” Diploma’s heeft hij niet. Op zijn zeventiende ging Samuel aan het werk, waarbij hij de technische school (mts) na al een jaar verliet. Twintig jaar later gaat hij het opnieuw proberen. Over ruim een week begint Samuel aan de opleiding tot koelmonteur. ,,Spijt heb ik nog altijd dat ik de school toen niet heb afgemaakt. Nu krijg ik een tweede kans en die pak ik met beide handen aan.”

Bron Stentor – Salland – 1 februari 2018. Tekst: Stefan Keukenkamp

Deel dit artikel:

Scroll naar boven