Jarno: van monteur naar tekenaar (naar projectleider?)

Jarno Douma (31) werkte jarenlang als monteur op de bouw, terwijl hij eigenlijk engineer wilde worden. Via zijn buurman kwam hij in contact bij Nijhof waar hij in vijf jaar uitgroeide tot hoofd engineer. Zijn volgende doel: projectleider worden. ‘Ik ga kijken hoe ver ik kan komen.’

‘Ik was te goed in mijn werk, maar ze konden me in de buitendienst niet missen’, blikt Jarno terug op zijn tijd bij het installatiebedrijf waar hij werkte voordat hij naar Nijhof kwam. ‘Ik wilde graag ontwerpen. Technische installaties aanleggen is leuk werk, dat verandert niet, maar ik vind engineering nóg interessanter. Ik wil installaties uitdenken, het liefst op een zo efficiënt mogelijke manier.’

Jarno volgde ooit de opleiding Technicus Elektrotechnische Installaties omdat hij bij de technische dienst van de Luchtmacht wilde. Jarno: ‘Mijn vrouw heeft dat tegengehouden. Ze was bang dat ik veel van huis zou zijn. Het blijft ergens jammer want het was een jongensdroom, maar het is goed zo. We hebben inmiddels twee kinderen en ik ben nu lekker thuis ‘s avonds. Het had zo moeten zijn. Overigens betaalt de luchtmacht niet denderend, maar daar denk je op die leeftijd niet over na.’

Werken én leren

Het werd dus de installatietechniek. Eerst in de buitendienst, bij zijn vorige werkgever, en sinds vijf jaar in de tekenkamer bij Nijhof. ‘Mijn buurman werkte hier al en kende mijn ambities. Nijhof zag voordeel in mijn buitendienst-ervaring en wilde mij de kans geven als tekenaar. Zo is het begonnen. Na een paar maanden tekenen in Autocad ben ik de werkvoorbereiding erbij gaan doen.’

Terwijl hij tekende ontdekte Jarno dat hij kennis miste. Elektra, dat kende hij, maar van CV en water wist hij te weinig. Hij wilde zich ontwikkelen. Via Nijhof volgde hij een tweejarige BBL-opleiding Tekenaar Ontwerper Werktuigkundige Installaties. ‘Ik vroeg me af waarom ik de dingen deed die ik deed. Ik wilde meer gevoel krijgen met de materie, het gevoel dat ik met elektra al wel had. Wanneer ik een berekening van derden terugkrijg wil ik zelf kunnen beoordelen of de getallen kloppen.’

3D tekenen

De kansen die Jarno van Nijhof kreeg greep hij met beide handen aan, want inmiddels is hij hoofd engineering. ‘Ik zorg voor een goede basis waar onze tekenaars op verder kunnen borduren. Ik haal de knelpunten er aan de voorkant uit en zorg ervoor dat onze installaties passen binnen het bouwkundige model van de aannemer. Ik heb mijn werk goed gedaan als onze tekenaars en uitvoerenden op de bouw zonder problemen verder kunnen.’

De tekeningen die Jarno maakt zijn driedimensionaal. Jarno: ‘In 3D zie je beter waar je het bouwkundige model snijdt. Je ziet schuine kanten, hoogtes, alles eigenlijk. Daardoor weet je sneller of een installatie past en uitvoerbaar is. Het 3D tekenen heb ik niet tijdens mijn opleiding geleerd, maar door losse cursussen die Nijhof faciliteerde onder de knie gekregen. Het is niet eenvoudig – ik ben nu twee jaar bezig en heb eindelijk het idee dat ik het programma – Revit – onder de knie heb.’

Ambitie

Terugblikkend is hij blij met de stap die hij vijf jaar geleden zette. Al blijft er wat te wensen over: ‘Ik teken nu bijna non stop, terwijl ik meer wil standaardiseren en in nieuwe projecten wil duiken. De voorbereiding, dat vind ik het leukste aan een project. Maar omdat we tekenaars tekort komen ben ik nodig aan de tekentafel [zie kader]. Zodra er meer ruimte komt ga ik kijken hoe ver ik kan komen. Mijn ambitie is om door te groeien naar projectleider, waarbij je eindverantwoordelijke bent over een werk. Ik weet dat er mogelijkheden zijn bij Nijhof om dat te bereiken. Sterker nog: het was een van de eerste vragen die ik kreeg toen ik hier binnenstapte. Ze wilden weten of ik ambitie heb. Nou, reken maar. Ik ben inmiddels goed op weg, met hulp van Nijhof en door zelf initiatief te tonen. Ik heb moeten knokken voor mijn huidige plek, maar juist dan wordt het je ook gegund.’

VIJF REDENEN OM EEN BAAN ALS TEKENAAR BIJ NIJHOF TE OVERWEGEN

  • Zelf je carrièrepad uitstippelen
  • Opleidingen volgen die jij interessant vindt
  • Installaties uitdenken van grote projecten en gebouwen
  • Werken in een prettige omgeving met comfortabele werkplekken én fijne mensen
  • Laagdrempelige overstap van buitendienst naar kantoor

Deel dit artikel:

Scroll naar boven