Innovatie in (technisch) onderwijs

Laatst was Hugo Willemsen op de Universiteit Twente (UT) om met verschillende partijen met elkaar in gesprek te gaan over het huidige onderwijs. Over hoe het toch mogelijk is dat er niet meer studenten voor techniek kiezen. En dat terwijl iedereen met techniek bezig is: hoe spaar ik de planeet en bespaar ik energie?

Voor een antwoord op deze vraag is scholing nodig, van VMBO tot Universiteit. Juist deze combinatie leidt tot een versnelling in innovaties. Het voor meer studenten interessant worden, vergt ook een andere houding van het bedrijfsleven. De beste aanpak? Samenwerken en innoveren!

Verzilveren
De prachtige werkstukken van basisschool tot universiteit bewijzen dat er genoeg interesse is voor techniek. Onze gezamenlijke en goed te realiseren doelstelling is deze interesse te verzilveren. Hoe? Zet kleine stappen, werk samen, haal doelen en vier successen.

Voorsprong
Vermoei leerlingen niet te veel met oude denkbeelden en werkmethoden. Zoek juist de toegevoegde waarde, zodat leerlingen deze ervaren en direct in hun werkzame leven kunnen inzetten. Dat geeft ze een voorsprong op de huidige generaties werkenden en versneld noodzakelijke veranderingen.

Globalisering
Een mooie trend is de globalisering van onderwijs en techniek. Neem de MBO leerling elektricien die in Kazan negende wordt op de WorldSkills Competition. Wereldwijd leren wij van elkaar, want in China werkt een warmtepomp hetzelfde als in Nederland met bijna hetzelfde doel.

Samenwerking
Hoe spaar ik onze planeet en bespaar ik energie? Ik zeg: begin bij jezelf en maak keuzes, het is een prachtige uitdaging. Binnen Nijhof Installatiegroep slingeren wij het vliegwiel verder aan met mooie samenwerkingsverbanden als Innovatie Hub Salland (www.werkenbijnijhofgroep.nl/innovatiehub-salland-is-van-start-gegaan), Onderpand Vastgoedbeheer (www.onderpand.nl), Platform Techniek Salland (www.platformtechnieksalland.nl) en Techniek Nederland (www.technieknederland.nl). Samen komen we er wel!

 

Deel dit artikel:

Scroll naar boven