Girlsday 2020, een landelijk initiatief om toch even bij stil te staan

‘Branche zoekt vrouw bracht mij naar de Nijhof Installatiegroep’

Girlsday, een landelijk initiatief om meiden al op jonge leeftijd kennis te laten maken met bèta, techniek en ICT. Dit jaar stond het gepland op 2 april, maar corona dwong tot uitstel. Om Girlsday niet helemaal onopgemerkt voorbij te laten gaan, geven wij vrouwen als Thirsa de Boer (48) graag via deze weg een podium. “Op zoek naar werk zag ik op de banenmarkt van het UWV de campagne branche zoekt vrouw met als doel meer vrouwen in de techniek. Dat leek mij wel wat en na een  basiscursus elektrotechniek plus VCA-opleiding werk ik nu op de    afdeling prefab van Nijhof.”

Met haar lerarenopleiding aan de Kunstacademie werkte Thirsa vele jaren in de zorg, maar na een geweldsincident was zij daar wel klaar mee. “Ik was gewend dingen met mijn handen te maken en wilde dat ook blijven doen. Niet in het onderwijs of de zorg, maar waar dan wel? Het werd de techniek, een branche waar ik op de middelbare school al serieus over had nagedacht.” Met de campagne branche zoekt vrouw boden OTIB en Metechnica Thirsa naast de nodige opleiding ook hulp bij het vinden van werk bij één van de vooraf gepolste werkgevers in de regio.

Onervarenheid
Nijhof geeft vrouwen in de techniek graag een kans en biedt dus ook ruimte om parttime te werken. “Ik werk hier drieënhalve dag per week met veel plezier op de afdeling prefab. Het is fijn om gewoon met mijn handen bezig te zijn. Om onder andere rioleringsbuizen in elkaar te zetten, zodat ze op de bouw direct toepasbaar zijn. Ik werk hier tussen de mannen, maar merk dat daarin niet het verschil zit. Dat zit ‘m in de onervarenheid, maar gelukkig kan ik mijn collega’s altijd alles vragen. Ik ben hier echt goed opgevangen en dat geeft mij het gevoel er helemaal bij te horen.”

Opleiding
Nog altijd heeft Thirsa contact met de vrouwen, waarmee zij de basiscursus heeft gevolgd. ‘Ook twee andere vrouwen zijn aan het werk, waarvan één direct met een opleiding is begonnen. Zelf begin ik in september met een technische opleiding aan het Deltion College. In de tussentijd wil ik zoveel mogelijk leren van de uitdagingen die Nijhof mij te bieden heeft.” Het verhaal van Thirsa laat zien dat je nooit te oud bent om te leren, om ook als vrouw de overstap naar de techniek te maken. Met de eigen Salland Tech Academy biedt Nijhof iedereen een duurzame toekomst in de installatietechniek.

 

 

Deel dit artikel:

Scroll naar boven